Als Program Developer Urban Energy bouw jij samen met stakeholders aan het strategische onderzoeks- en innovatieprogramma van de stedelijke energietransitie bij AMS Institute. Met je creativiteit, kennis en verbindende kracht zorg je voor directe impact in de Metropoolregio Amsterdam.
Afdeling: Research & Innovation
Functietitel: Program Developer Urban Energy Systems (UES)
Inzet: 32-40 uur per week
Locatie: Amsterdam
Functiebeschrijving
Amsterdam Institute for Advanced Metropolitan Solutions (AMS Institute) is het gezamenlijke kennisinstituut van Wageningen University & Research, Technische Universiteit Delft en MIT. In nauwe samenwerking met de gemeente Amsterdam werken we aan oplossingen voor urgente stedelijke uitdagingen door middel van wetenschappelijk onderzoek en innovatie, onderwijs, en ondernemerschap. Als Program Developer Urban Energy werk je samen met de collega Program Developers, Projectmanagers, Research Fellows en Principal Investigators aan de ontwikkeling en uitvoering van het programma UES binnen AMS Institute.
Het Urban Energy Systems (UES) programma werkt aan oplossingen voor de energietransitie van de gebouwde omgeving in de regio Amsterdam. We werken aan het inpassen van nieuwe technologieën in het elektriciteitssysteem, oplossingen voor isolatie of duurzame warmtesystemen. We ontwikkelen concrete oplossingen die direct bijdragen aan een toekomstbestendig en duurzaam energiesysteem. Daarbij werken we nauw samen met stakeholders in diverse stadsdelen. Zo zorgen we dat de oplossingen aansluiten bij de behoefte van diverse doelgroepen, voor een rechtvaardige energietransitie.
Je bent samen met collega Program Developers verantwoordelijk voor de visie en strategische richting van het programma. Je ontwikkelt en coördineert samen een breed portfolio aan onderzoeks- en innovatieprojecten. Hierin verbind je het UES programma aan de andere vijf programma’s van AMS Institute.
Om de juiste koppeling te kunnen maken tussen wetenschappelijk onderzoek en de stedelijke praktijk, onderhoud je intensief contact met een breed netwerk in de triple helix. Te beginnen bij de gemeente Amsterdam en de partneruniversiteiten. Je werkt daarnaast nauw samen met studenten van de MSc-opleiding Metropolitan Analysis, Design and Engineering (MADE) van AMS Institute. Je ondersteunt studenten in hun afstudeeronderzoek, Urban Living Labs en andere projecten, zodat ook die bijdragen aan het UES programma.
Als Program Developer UES:
- Bouw je samen met stakeholders aan de strategische onderzoeks- en innovatieagenda van de energietransitie in de stad.
- Onderhoud en vergroot je het partnernetwerk en ecosysteem in de energietransitie.
- Ontwikkel en coördineer je een breed portfolio van onderzoeks- en innovatieprojecten, waarbij je de synergie tussen activiteiten binnen het programma bewaakt.
- Realiseer je financiering om deze projecten mogelijk te maken. Bijvoorbeeld via bedrijven, overheden en via onderzoeks- en innovatiesubsidies zoals NWO, RVO, Horizon Europe etc.
- Valoriseer en vertaal je de projectresultaten als bruikbare product- of procesinnovaties die door private of publieke partijen toegepast of gecommercialiseerd kunnen worden.
- Werk je actief mee aan de verdere ontwikkeling en positionering van AMS Institute tot een internationaal toonaangevend instituut op stedelijke innovatie.
Profiel
Je hebt kennis en werkervaring in de energietransitie, bijvoorbeeld in de warmtetransitie van de gebouwde omgeving en/of de ontwikkeling van slimme energiesystemen. Je weet wat netcongestie is. Bij voorkeur ben je bekend met de uitdagingen van de ruimtelijke inpasbaarheid van nieuwe infrastructuur of marktrollen en beleid in de energiesector.
Je bent gedreven om een positieve en duurzame impact te maken op stedelijke ontwikkeling en de concrete uitdagingen van Amsterdam en Metropoolregio. Je denkt in kansen, je kan buiten je eigen comfortzone werken en maakt je nieuwe ontwikkelingen snel eigen. Je hebt gevoel voor politieke verhoudingen, kunt samenwerken met verschillende soorten partijen en uiteenlopende belangen bij elkaar brengen.
Functie-eisen
- Je hebt een academisch werk- en denkniveau, bij voorkeur een ingenieursopleiding op MSc-niveau en/of PhD in relevant onderwerp en 5 tot 10 jaar werkervaring in R&D of een kennisintensieve omgeving (universiteit, onderzoeksinstituut of innovatie/adviesafdeling van een bedrijf of overheid).
- Je hebt aantoonbare ervaring in de energietransitie en kan integraal denken en dwarsverbanden leggen tussen de verschillende duurzaamheidstransities. Een actief netwerk van relevante partijen in de Metropoolregio Amsterdam is een plus.
- Je hebt minstens 5 jaar werkervaring in het ontwikkelen, starten en managen van R&D en innovatieprojecten en/of -programma’s.
- Je hebt ervaring in de acquisitie of het managen van onderzoeks- en innovatieprojecten binnen de kaders van Horizon Europe, NWO of RVO.
- Je hebt ervaring met het werken in complexe samenwerkingsverbanden en weet de verschillende partijen met elkaar te verbinden over de grenzen van de eigen organisatie heen.
- Je bent een goede schrijver en spreker in zowel Nederlands als Engels.
- Je hebt goede communicatieve en sociale vaardigheden.
De uitdagingen waar we in de stad voor staan zijn groot en complex. Om ze op te lossen, moeten we de diversiteit van de samenleving weerspiegelen in onze organisatie. Wij waarderen het inzicht dat je bij AMS kan inbrengen. Voldoe je aan de meeste kwalificaties van deze vacature? Aarzel dan niet, we zijn benieuwd naar je sollicitatie.
Over AMS Institute
Amsterdam Institute for Advanced Metropolitan Solutions (AMS Institute) is het gezamenlijke kennisinstituut van Wageningen University & Research, TU Delft en MIT. In nauwe samenwerking met de gemeente Amsterdam werken we aan oplossingen voor urgente stedelijke uitdagingen door middel van wetenschappelijk onderzoek en innovatie, onderwijs, en ondernemerschap.
We zijn een team van ingenieurs, onderzoekers, ondernemers, studenten, programmaontwikkelaars, en medewerkers van de gemeente. Samen dichten we dagelijks de kloof tussen maatschappij en wetenschap, open-minded en gemotiveerd om impact te maken op grootstedelijke uitdagingen.
Op het bruisende Marineterrein in Amsterdam heb je de kans om wetenschap te implementeren in de echte stedelijke context door te werken met de living lab methodologie. Op datzelfde terrein borrelen we regelmatig met het AMS Institute team en de bredere Marineterrein community – en nemen we af en toe een duik in de binnenhaven.
Arbeidsvoorwaarden
- Een contract voor bepaalde tijd van 1 jaar met uitzicht op een vaste aanstelling
- 32-40 uur per week (0,8-1,0 FTE)
- Maximaal salarisschaal 12 gebaseerd op de salaristabel van CAO Nederlandse Universiteiten (inschaling wordt gebaseerd op de mate van relevante ervaring)
- 8,3 % eindejaarsuitkering
- Een uitstekende pensioenregeling via het ABP
- Jaarlijks 328 uur verlof (bij 1,0 FTE)
- Een NS business card bij gebruik van openbaar vervoer voor woon-werkverkeer
Procedure
Ben je geïnteresseerd? Stuur je motivatie en CV uiterlijk 16 februari 2025 per e-mail naar vacatures@ams-institute.org
We streven er naar de eerste ronde sollicitatiegesprekken voor de 1 maart te laten plaatsvinden. De tweede ronde zal plaatsvinden mid maart 2025. Precieze data worden mogelijk later aan deze vacature toegevoegd.
Meer informatie
Voor meer informatie over de inhoud van de vacature en de procedure kun je contact opnemen middels een e-mail naar vacatures@ams-institute.org.